Інформаційно-аналітичний сайт Збаражчини. Форум прекрасного краю.
Мій профіль
Вітаю:Гость
             
              
     


Це цікаво...
загрузка...


Веб-камери
Театральний майдан
Перехрестя вулиць Руської і Замкової
ТРЦ "Подоляни" - центральний вхід


Ми ВКонтакті
Народний сайт Збаражини


Новини Тернополя


Нові теми:
1 Зарядні станції 0
2 Зарядні станції 0
3 Шины 0
4 Дитячі фільми онлайн 5
5 Юридические справки 1
6 я ищу компанию которая продает велосипеды 5
7 Проджект менеджер 3
8 Ищу оптового поставщика очков для бренда 1
9 Обслуживание кондиционера 4
10 Шины 0


Цікаві поради


Погода


Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Block title
Переваги зареєстрованих
Ви завжди зможете переглядати форум
Створювати свої теми
Коментувати теми інших
ЩЕ МОЖЛИВОСТІ


Партнери
Футбол Livescore Каталог веб ресурсів Тернопільщини Інформаційно-Аналітичний портал Тернопільщини


Block title


Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 16:05
Головна » 2013 » Липень » 12 » Інфекційні хвороби
22:34
Інфекційні хвороби

Інфекційні хвороби

Велику небезпеку для людства, є їхня здатність поширювати  інфекційні хвороби (Незабаром стане ясно, що деякі інфекційніхвороби асоціюються з живими організмами, ще більш дрібними, більше плідними і навіть більше небезпечними, чим комахи).

Кожен живий організм піддаєтьсяінфекційним хворобам, хвороба в широкому розумінні цього слова розуміється як «захворювання», тобто будь-яке порушення або зміна фізіології або біохімії організму.

У людей немає  імунітету проти інфекційних хвороб, заподіюваного передчасною смертю індивідуума, яким володіють дрібні види. Люди порівняно великі, довго живуть і повільно розмножуються. Швидка смерть зненацька великої кількості людей може нанести серйозну втрату.

Найнебезпечнішим щодо цього є клас порушення функцій, названий інфекційною хворобою. Існує багато порушень, які впливають на людину по тій або іншій причині і можуть убити її, але які не будуть самі по собі становити небезпеку, тому що строго обмежуються страждаючим індивідуумом.

Однак там, де хвороба певним чином може перейти від однієї людинм до іншої, і  привести до смерті не тільки його самого, але також і мільйонів інших.

І, звичайно, в історичні часи інфекційні хвороби підійшли до знищення людського виду ближче, чим хижацьке винищування твариною. Хоча інфекційні хвороби, навіть у найгіршому варіанті, ніколи насправді до кінця не розправлялися з людьми як з видом (це очевидно), вони можуть нанести серйозну втрату цивілізації і змінити хід історії.

Ситуація навіть погіршилася із приходом Цивілізації. Цивілізація означає ріст міст і скупчення людей у тісних кварталах. Точно так само як вогонь може набагато швидше з дерева на дерево поширитися в густому лісі, так і інфекційна хвороба може набагато швидше поширитися в густонаселених кварталах, чим у розкиданих селищах.

Приведемо трохи сумно відомих випадків з історії.

В 431 році до н.е.  місто Афіни і його союзників вступили у війну зі Спартою і її союзниками. Це була війна, що зруйнувала Афіни і у значній мірі всю Грецію. Оскільки Спарта контролювала країну, все афінське населення скупчилося в оточеному стіною місті Афіни. Тут вони були в безпеці і могли забезпечуватися провізією з моря, що контролювалося афінським флотом. Досить імовірно, що Афіни виграли б війну на виснаження, і Греція уникла б руйнувань, якби не хвороба.

В 430 році до н.е.  на густонаселені Афіни обрушилася чума і убила 20 відсотків жителів, включаючи їхнього харизматичного лідера Перікла. Афіни продовжували боротися, але так і не відновили свого населення і своєї міці і зрештою  програли війну.

Епідемії  часто спалахували в Східній і Південній Азії, де населення було більше щільне, і поширювалися на Захід. В 166 до н.е.  при енергійному імператорі ‑ філософі Маркові Аврелії, коли Римська імперія була на піку своєї могутності і цивілізації, римські армії, що боролися на східних границях у Малій Азії, почали страждати від епідемічного захворювання (можливо, віспи).

Вони принесли її із собою в інші провінції і у сам Рим. У розпал епідемії в Римі щодня вмирало 2000 чоловік. Населення стало зменшуватись і не досягло свого «колишнього» рівня до двадцятого століття. Існує безліч причин, що пояснюють поступове падіння Рима, що почалося за правлінням Марка Аврелія, але ефект, що послабляє, віспа в 166 році, безумовно, зіграла свою роль.

Після того як західні границі імперії піддалися навалі німецьких племен і сам Рим упав, східна половина Римської імперії продовжувала існувати зі столицею в Константинополі. Під час правління талановитого імператора Юстиніана I, що вступив на трон в 527 році, були повернуті Африка, Італія і частина Іспанії, і якийсь час здавалося, що імперія може відродитися. В 541 році прийшла бубонна чума. Хвороба взагалі ‑  в основному вражала пацюків, але блохи, які кусали хворого пацюка, кусали потім людину і у такий спосіб заражали її.

Бубонна чума — досить швидкоплинна і часто завершується смертельним результатом. Бубонна чума може супроводжуватися ще більш смертоносною недугою — легеневою чумою, що передається від людини до людини.

Протягом двох років лютувала бубонна чума, і від третини до половини населення Константинополя померло, а також велика кількість людей із пригородів. Після цього надії на відродження імперії вже не було, і її східна частина, що стала відомої як Візантійська імперія, продовжила своє вгасання (з рідкими тимчасовими поліпшеннями).

Найстрашніша епідемія в історії роду людського відбулася в чотирнадцятому столітті. В 30‑ х роках XIV століття в Центральній Азії з’явився новий різновид бубонної чуми, особливо смертоносна. Почали помирати люди, а  бубонна чума невблаганно стала поширюватися.

В кінці кінців бубонна чума досягла Чорного моря. Тут, на Кримському півострові, що виступає із середини північного узбережжя цього моря, перебував морський порт Каффа, де італійське місто Генуя заснувало своє торговельне поселення. У жовтні 1348 року генуэзский корабель ледь зміг повернутися з Каффи в Геную. Кілька людей на борту, хто ще не загинув від бубонної чуми, теж почали помирати. Їх привезли на берег, і в такий спосіб бубонна чумаприйшла в Європу і почала швидко поширюватися.

Іноді заражалися легким різновидом хвороби, але частіше бубонна чума обрушувалася з усією жорстокістю. В останньому випадку майже завжди хворий гинув протягом одного‑ трьох днів після появи перших симптомів. Із‑ за того, що екстремальна стадія характеризувалася геморрагічними плямами, які потім хворобу назвали «чорною смертю».

«Чорна смерть» стихійно поширювалася. Підраховано, що перед тим, як згаснути, вона забрала в Європі життя 25 мільйонів чоловік, і набагато більше в Африці і в Азії. Бубонна чума знищила третину населення планети, тобто приблизно 60 мільйонів чоловік. Ніколи ні до цього, ні посля цього ми не знали нічого, що знищило б такий великий відсоток населення, як «Бубонна чума».

Не дивно, що бубонна чума вселила в людей страх. Усі ходили, охоплені жахом. Несподіваний приступ лихоманки, запаморочення, просто головний біль могли означати, що смерть намітила собі жертву.

Дистильовані спиртні напої вперше були розроблені в XII столітті в Італії. І от раптом два століття після стали популярними. Справа в тому, що міцний напій уважали попереджувальним засобом проти інфекції. Це було не так, але в тих обставинах робило менш стурбованим того, хто пив.

Так у Європі виникло пияцтво, воно залишилося і після того, як пішла бубонна чума, звичайно, бубонна чума пішла не назавжди. Чума також розбудувала феодальну економіку, і дуже серйозно, вона адже істотно скоротила трудові ресурси. Бубонна чума настільки ж сильно зруйнувала феодалізм, як і винахід пороху .

Епідемії чуми були і після, але жодна не могла зрівнятися жахом і розрухою з «чорною смертю». В 1664 і 1665 роках бубонна чума охопила Лондон і забрала  75 000 чоловік.

Холера, що завжди мала місце в Індії як «ендемічна» хвороба, тобто носила характер спалахів, раз у раз розпалювалася і ставала «епідемічною». Європу відвідували смертоносні епідемії холери в 1831 році, потім знову в 1848 і 1853. Тропічне захворювання жовта лихоманка поширювалося моряками і у більше північних портах, так що періодично нею косилися і американські міста. Навіть в 1905 році була жахлива епідемія жовтої лихоманки в Новому Орлеані.

Найбільш серйозною епідемією із часів «чорної смерті» була «іспанка «, що охопиласвіт в 1918 році і за один рік віднесла 30 мільйонів життів в усім світі, і близько 600 000 з них у Сполучених Штатах. Для порівняння: за чотири роки Першої світової війни, саме перед 1918 роком, загинуло 8 мільйонів чоловік. Однак епідемія іспанки винищила менш 2 відсотків населення світу, так що „черная смерть" залишається неперевершеною.

Інфекційні хвороби можуть, уразити не тільки Homo sapiens, але і інші види. В 1904 році на каштанах у Нью ‑ Йорському Зоологічному саду виявили «хворобу каштанів», а днів через двадцять кожен каштан у Сполучених Штатах був уражений цією хворобою. Знову  в 1930 році в Нью ‑ Йорку виявили хворобу голландського в’яза. ‘У просторіччі – «іспанка», одна з форм  (грипу), відомості про яку вперше надійшли з Іспанії.

Грип і тепер дуже часто здобуває нові форми. В 2000 році англійські вчені висловили припущення, що різні види вірусу грипу надходять із космосу, і в обґрунтування приводять збіг епідемій грипу з підвищенням сонячної активності.

Іноді люди можуть використати хвороби тварин як пестицид. В 1859 році в Австралії був завезений кролик, і під час відсутності природних ворогів він розмножився з дикою нахабністю. За п’ятдесят років він заполонив всі куточки континенту, і, здавалося, люди вже не в силах знизити чисельність цих тварин.

Тоді в 50 ‑ е роки XX століття вирішили впровадити ендемічну хворобу кроликів за назвою «інфекційний миксематоз», яким хворіли кролики в Південній Америці. Для австралійських кроликів, які ніколи їм не хворіли, воно виявилося особливо заразним і смертоносним. Майже відразу кролики стали вмирати мільйонами. Вони, звичайно, не були повністю винищені, і всі сталі, що вижили, набагато стійкіше до хвороби, але навіть зараз популяція кролика в Австралії набагато нижче свого піка.

Інфекційні хвороби не раз знищували врожаї, приносячись нещастя. «Бліде псування» {Late blight) погубила в 1845 році врожай картоплі в Ірландії, і третина населення острова померла голодною смертю або емігрувала. До сьогоднішніх днів Ірландія не відновила втрату населення від голоду. Якщо говорити про Сполучені Штати, то в 1846 році та ж сама хвороба знищила половину врожаю томатів на сході країни.

Очевидно, інфекційні хвороби можуть бути більше небезпечним для існування людини, і було б розумно задуматися, чи не послужить воно остаточною катастрофою ще до того, як наступлять льодовики, і, безумовно, до того, як Сонце почне просуватися до стану червоного гіганта.

Нові знання про причини інфекційних хворіб і про методи боротьби з ними, які ми надбали за останні півтора сторіччя.

Переглядів: 965 | Додав: Адмін | Теги: Інфекційні хвороби, здоровя | Рейтинг: 0.0/0
Зберегти -
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Статистика блогів Zbarazh-Forum.at.ua
Останні блоги Популярні блоги Залиш коментар Блоги по рейтингу
[20.07.2013]
На сайтах знайомств шукають не лише любов, а й гроші (0)
[17.07.2013]
Вагітність і алкоголь (0)
[17.07.2013]
Як правильно відзначати Івана Купала: історія, традиції, ворожіння (0)
[16.07.2013]
Сміятися — корисно! (0)
[12.07.2013]
Інфекційні хвороби (0)
[12.07.2013]
Чупакабра (0)
[12.07.2013]
Харчові Е добавки (0)
[12.07.2013]
Память минулих життів (0)
[12.07.2013]
Чупакабра (0)
[12.07.2013]
Харчові Е добавки (0)
[17.07.2013]
Вагітність і алкоголь (0)
[12.07.2013]
Інфекційні хвороби (0)
[12.07.2013]
Память минулих життів (0)
[17.07.2013]
Як правильно відзначати Івана Купала: історія, традиції, ворожіння (0)
[16.07.2013]
Сміятися — корисно! (0)
[20.07.2013]
На сайтах знайомств шукають не лише любов, а й гроші (0)
[12.07.2013]
Память минулих життів (0)
[12.07.2013]
Харчові Е добавки (0)
[12.07.2013]
Чупакабра (0)
[12.07.2013]
Інфекційні хвороби (0)
[16.07.2013]
Сміятися — корисно! (0)
[17.07.2013]
Як правильно відзначати Івана Купала: історія, традиції, ворожіння (0)
[17.07.2013]
Вагітність і алкоголь (0)
[20.07.2013]
На сайтах знайомств шукають не лише любов, а й гроші (0)
[12.07.2013]
Память минулих життів (0)
[12.07.2013]
Харчові Е добавки (0)
[12.07.2013]
Чупакабра (0)
[12.07.2013]
Інфекційні хвороби (0)
[16.07.2013]
Сміятися — корисно! (0)
[17.07.2013]
Як правильно відзначати Івана Купала: історія, традиції, ворожіння (0)
[17.07.2013]
Вагітність і алкоголь (0)
[20.07.2013]
На сайтах знайомств шукають не лише любов, а й гроші (0)

Хостинг від uCoz