Інформаційно-аналітичний сайт Збаражчини. Форум прекрасного краю.
Мій профіль
Вітаю:Гость
             
              
     


Це цікаво...
загрузка...


Веб-камери
Театральний майдан
Перехрестя вулиць Руської і Замкової
ТРЦ "Подоляни" - центральний вхід


Ми ВКонтакті
Народний сайт Збаражини


Новини Тернополя


Нові теми:
1 Спортивное питание 0
2 Где найти картинг для любителей скорости? 0
3 Где найти качественные очки оптом по хорошей цене? 0
4 Как выбрать стоматологическую клинику для детей? 0
5 Лучшие интернет-магазины обуви? 0
6 Рекомендации по кейтерингу для вечеринки 0
7 Спортивное питание 0
8 Нужен надежный интернет-магазин для покупки оптического 1
9 Авто в лизинг 0
10 Авто на прокат 0


Погода


Статистика
Счетчик PR-CY.Rank


Block title
Переваги зареєстрованих
Ви завжди зможете переглядати форум
Створювати свої теми
Коментувати теми інших
ЩЕ МОЖЛИВОСТІ


Партнери
Футбол Livescore Каталог веб ресурсів Тернопільщини Інформаційно-Аналітичний портал Тернопільщини


Block title


Вітаю Вас, Гость · RSS 18.05.2024, 16:56
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Збараж - форум міста » Балачка » Новини Збаражчини » На Тернопільщині п’ята частина всіх пам’яток природи
На Тернопільщині п’ята частина всіх пам’яток природи
АдмінДата: Понеділок, 17.06.2013, 08:31 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Группа: 
Повідомлень: 471
Нагороди: 3
Репутація: 220
Статус: Offline
загрузка...


На Тернопільщині також нараховується п’ята частина всіх пам’яток природи, що є в Україні


Днями у Збаразькому замку зустрілись депутати польського сейму та української Верховної ради та обговорили питання використання та захист об’єктів культурної спадщини двох країн.

Вів засідання Ігор Янків, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

У вітальному слові перший заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Микола Головач зазначив: той факт, що нарада з проблем раціонального використання об’єктів культурної спадщини у сфері туризму відбувається саме на Тернопільщині є закономірним. Тернопільська область володіє в Україні другим після Криму потенціалом об’єктів культурної спадщини. Тут збереглося більше третини всіх українських замків і палаців, понад сотня дерев’яних церков різних епох, десятки унікальних кам’яних храмів і костьолів. У регіоні налічується 1315 пам’яток містобудування та архітектури, у тому числі – 185 національного значення, що в цілому складає 1/10 всіх пам’яток архітектури України.

На Тернопільщині також нараховується п’ята частина всіх пам’яток природи, що є в Україні. Це насамперед печери, водоспади.

Туризм розглядається як важливий фактор регіонального розвитку. Пам’ятки архітектури та природи слід не просто зберігати, а перетворювати на органічну складову сучасного життєвого середовища.

Іван Бушко, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, подякував польським колегам за відстоювання інтересів України на європейському рівні, проаналізував стан розвитку туристичної галузі на сучасному етапі, наголосив на необхідності підготовки спільних проектів для отримання грантів на збереження об’єктів історичної спадщини.

«Для Тернопільщини як невід’ємної частини України європейський досвід збереження історико-культурної спадщини є дуже цінним, адже це один із засобів формування позитивного туристичного іміджу країни, що сприяє досягненню високого конкурентного статусу на міжнародному ринку туристичних послуг, – наголосила начальник управління з питань туризму та курортів ТОДА Леся Серетна. – Паралельно з вирішенням проблеми збереження замків як духовної скарбниці українського народу, їхнє туристичне використання розв’яже чимало проблем економічного характеру».

Відтак в області реалізується сучасна туристична політика, насамперед делегування повноважень органам місцевого самоврядування, підтримка місцевих ініціатив, розвиток різних форм туризму, всебічна співпраця державного, приватного та комерційного секторів. Сьогодні завдяки процесам інтеграції та європеїзації зростає зацікавлення замковою спадщиною для туристів.

Замки Західного Поділля історично презентують багатовікові форпости українських земель проти зовнішніх експансій. Найпривабливішими з туристичної точки зору є палац Вишневецьких (з ландшафтним парком в англійському стилі), Теребовлянський замок (колись осередок літописного Теребовлянського князівства, сьогодні – окремі фрагменти фортечних мурів та засипані численні підземні ходи), Микулинецький замок (залишились самі руїни), Бережанський замок (прославився на всю Європу своєю неприступністю впродовж двох століть, проте пошкоджений і невідновлений під час Першої світової війни). Інвестиційно привабливим є відбудований палацово-замковий комплекс як еталон середньовічного князівського замку-резиденції та перетворення у прибутковий туристичний комплекс), Збаразький замок (стародавній замок-фортеця, оголошений державним історико-архітектурним заповідником, частково відновлений і вже сьогодні приваблює численних туристів красою відреставрованого князівського палацу), Скала-Подільська, Скалатський та Кривчецький замки (потребують нині суттєвого відновлення, проте привабливі для формування туристичних комплексів, орієнтованих на спелеологію зручним розташуванням коло печер-перлин Тернопілля – Кришталевої, Млинки, Озерної тощо), Бучацький та Підзамоцький замки, Чортківський замок, «Окопи Святої Трійці» та інші.

Окремо зупинилася на основних напрямках розвитку замкового туризму в Україні, які є особливо актуальні для нашої області.

1. Передача об’єктів замково-фортифікаційного зодчества на певних умовах туристичному бізнесу і перетворення їх після реконструкцій у готелі, відпочинкові комплекси, розважальні заклади ресторанного сектору туризму у старовинному середньовічному стилі тощо. Даний напрям є досить архітектурно складним і капіталомістким, вимагає великих інвестицій. Окупність таких інвестиційних проектів, за свідченнями європейського досвіду, в середньому складає 8-12 років залежно від ступеня зруйнованості споруди, а отже обсягу зусиль (фінансових і фізичних). Проте рівень рентабельності інколи сягає 220-280%.

2. Розробка конкурентоспроможного туристичного продукту на внутрішньому ринку, в основі якого – пізнавальні тури до об’єктів історико-культурної спадщини України з використанням цікавих екскурсійних програм та стимулювання попиту на такі тури (як правило, за рахунок поєднання з іншими видами турів – діловими, відпочинковими (оздоровчими) тощо). Даний напрям є маловитратним, вимагає лише креативного підходу до розробки та ефективного ціноутворення (наприклад, шляхом включення вартості пізнавального туру до програми інклюз-туру). Розробка конкурентоспроможного туристичного продукту в даному аспекті відкриє великий за розміром сегмент туристичного ринку України для внутрішніх туристів та іноземців.

На розгляд учасників засідання було винесено пропозиції, вирішення яких дозволить досягнути прогрес у раціональному використанні культурної спадщини у сфері туризму.

Леся Серетна відзначила, що нагальною є необхідність регулювати правові, організаційні, економічні та соціальні відносини у сфері охорони, відновлення та використання історико-архітектурної спадщини. Актуальним залишається питання приватизації пам’яток архітектури. Заборона на приватизацію стосується пам’яток архітектури національного значення, пам’ятки місцевого значення приватизуються за чинним законодавством. Європейський досвід уже давно довів неефективність державної монополії володіння замками та палацами.

Дана проблема повинна вирішатись на законодавчому рівні, узгоджуючи механізм продажу чи передачі в довгострокову оренду історико-культурних об’єктів підприємницькому сектору за умови збереження їх архітектурного стилю та самобутності. Необхідно також відрегулювати в правовому полі механізм співпраці інвестора та державної архітектурної служби, продумати і розробити комплекс заходів щодо інформаційно-рекламного просування замкового туризму. Чітке визначення правового статусу замкового туризму в Україні миттєво приверне увагу приватного інвестиційного капіталу і прискорить відродження замкової культури в Україні, що забезпечить формування стійкого внутрішнього і зовнішнього туристичного попиту.

Директор представництва Польської туристичної організації в Києві Влодзімеж Щурек презентував модель умов співробітництва на рівні країни, регіону в туристичній галузі, на прикладі Польщі, в якій поділився досвідом промоції туристичного потенціалу Польщі на державному та регіональному рівні і розповів про найближчі плани щодо організації українсько-польської співпраці на туристичному ринку.

Ярослав Пелехатий, начальник відділу містобудування, охорони пам’яток та нагляду за будівництвом управління містобудування та архітектури ТОДА виступив із повідомленням на тему: «Аналіз палацо-замкових комплексів області та перспективи їх перетворення на заклади сервісного обслуговування туристів»).

Анатолій Маціпура, генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля», повідомив про досвід Національного заповідника у питаннях використання замків і палаців, які знаходяться у його підпорядкуванні, та висловив ряд пропозицій до законодавчих актів, насамперед Бюджетного кодексу України, які необхідно першочергово внести для активізації діяльності щодо збереження та використання пам’яток історичної спадщини.

Оксана Погорілко, заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської облдержадміністрації, розповіла про реалізацію можливостей культурної спадщини для розвитку туризму на Львівщині.

Андрій Гуславський, голова Кременецької районної ради розповів про реалізацію соціо-культурного інвестиційного проекту «В магії Кременця сила України».

Василь Зорик, директор Державного історико-архітектурного заповідника м. Бережани повідомив про перспективи використання палацо-замкових комплексів, які знаходяться у підпорядкування Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани.

Олександр Петровський, доцент Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, к.і.н. зробив повідомлення на тему «Про актуальні питання збереження культурної спадщини Тернопільщини та українсько-польську взаємодію у питаннях культурного обміну».

Яцек Фалфус, заступник голови Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму, у підсумковому слові відмітив велике значення від проведення подібних зібрань і повідомив, що 2014 рік буде проголошено роком польсько-української співпраці у сфері туризму. Комісія готова вжити дієвих кроків щодо організації спільної відбудови українськими і польськими реставраторами палацу Вишневецьких. Також було підтримано ініціативу щодо співпраці між українськими і польськими навчальними закладами, насамперед у питаннях участі польських студентів – волонтерів у здійсненні робіт по відбудові палацо-замкових комплексів на Тернопільщині.
Він також передав польські нормативні акти з питань збереження і використання історичної спадщини для вивчення досвіду Польщі.

Ігор Янків у заключному слові підбив підсумки засідання, відмітивши, що навколо реставрованих пам’яток архітектури є території, які будуть дуже привабливими для бізнесу. Необхідно дуже прагматично підходити до питань передачі їх в оренду з максимальною користю для громад.

За результатами виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму за участю депутатів Комісії фізичної культури, спорту та туризму Сейму Республіки Польщі «Використання та захист об’єктів культурної спадщини України та Польщі з туристичною метою» було прийняте відповідне рішення.



"Збараж Forum" ВКонтакті - приєднуйтесь !!!
 
                              Поділіться з друзями в соц. мережах -
Збараж - форум міста » Балачка » Новини Збаражчини » На Тернопільщині п’ята частина всіх пам’яток природи
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Статистика Форуму Zbarazh-Forum.at.ua
Останні теми Популярні теми Активні учасники Нові учасники
Спортивное п... Коментарів[ 0 ]
Где найти ка... Коментарів[ 0 ]
Где найти ка... Коментарів[ 0 ]
Как выбрать ... Коментарів[ 0 ]
Лучшие интер... Коментарів[ 0 ]
Анекдоти ✔ Коментарів[ 94 ]
Фотоприколи ... Коментарів[ 47 ]
Житловий ком... Коментарів[ 38 ]
Detailing Те... Коментарів[ 30 ]
LevelSun - п... Коментарів[ 21 ]
Admin Постів [ 825 ]
maximyour Постів [ 490 ]
Адмін Постів [ 471 ]
lynkaandriyt31 Постів [ 140 ]
inhelixua Постів [ 86 ]
kevinleebro99Дата [ 16.05.2024 ]
agatabiluk491Дата [ 14.05.2024 ]
AlexTrevinДата [ 13.05.2024 ]
bcoffe73Дата [ 10.05.2024 ]
AleX_StasiukДата [ 02.05.2024 ]

Хостинг від uCoz