Інформаційно-аналітичний сайт Збаражчини. Форум прекрасного краю.
Мій профіль
Вітаю:Гость
             
              
     


Це цікаво...
загрузка...


Веб-камери
Театральний майдан
Перехрестя вулиць Руської і Замкової
ТРЦ "Подоляни" - центральний вхід


Ми ВКонтакті
Народний сайт Збаражини


Новини Тернополя


Нові теми:
1 Спортивное питание 0
2 Где найти картинг для любителей скорости? 0
3 Где найти качественные очки оптом по хорошей цене? 0
4 Как выбрать стоматологическую клинику для детей? 0
5 Лучшие интернет-магазины обуви? 0
6 Рекомендации по кейтерингу для вечеринки 0
7 Спортивное питание 0
8 Нужен надежный интернет-магазин для покупки оптического 1
9 Авто в лизинг 0
10 Авто на прокат 0


Погода


Статистика
Счетчик PR-CY.Rank


Block title
Переваги зареєстрованих
Ви завжди зможете переглядати форум
Створювати свої теми
Коментувати теми інших
ЩЕ МОЖЛИВОСТІ


Партнери
Футбол Livescore Каталог веб ресурсів Тернопільщини Інформаційно-Аналітичний портал Тернопільщини


Block title


Вітаю Вас, Гость · RSS 18.05.2024, 20:06
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Збараж - форум міста » Балачка » Новини Збаражчини » Історико-архітектурні пам’ятки – запорука успішного розвитку
Історико-архітектурні пам’ятки – запорука успішного розвитку
AdminДата: Вівторок, 11.06.2013, 22:47 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Группа: 
Повідомлень: 825
Нагороди: 3
Репутація: 10000
Статус: Offline
загрузка...
Відродження історико-архітектурних пам’яток–запорука успішного розвитку туризму

10 червня у Збаражі обговорювали питання використання та захисту об’єктів культурної спадщини України та Польщі з туристичною метою. У органному залі Збаразького замку відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму і Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму.

Окрім парламентарів, учасниками наради були представники Тернопільської обласної державної адміністрації та Тернопільської обласної ради, голови рай держадміністрацій та районних рад Збаразького та Кременецького районів, фахівці туристичної галузі Тернопільщини, Львівщини, Хмельниччини та Закарпаття.

Від імені голови обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна учасників виїзного засідання Комітету Верховної Ради України та Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму привітав перший заступник голови ОДА Микола Головач.

- Нарада на Тернопіллі проводиться не випадково і це – логічно, адже за наявним потенціалом і багатством архітектурної спадщини наша область має одні з найвищих показників серед регіонів. Тут збереглося більше третини всіх українських замків і палаців, понад сотню дерев’яних церков різних епох, десятки унікальних кам’яних храмів і костьолів. У регіоні налічується 1315 пам’яток містобудування та архітектури, у тому числі – 185 національного значення, що в цілому складає одну десяту всіх пам’яток архітектури України, – зазначив Микола Головач та висловив сподівання, що обговорення актуальних питань захисту та використання з туристичною метою об’єктів культурної спадщини України, досвід гостей з Польщі допоможе у вирішенні багатьох проблемних питань у даній сфері на Тернопільщині. – Сподіваюся, що нарада буде додатковим поштовхом для перетворення наших замків та палаців у справжні, європейського рівня туристичні об’єкти різного спрямування, – наголосив перший заступник голови ОДА.

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Ігор Янків висловив думку, що дане засідання за участю польських колег допоможе Україні зайняти чітку позицію та сформувати єдине бачення щодо перспектив розвитку туризму.

Відродження історико-архітектурних пам’яток назвав основним елементом розвитку туризму заступник голови Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму Яцек Фалфус. Побаченим за час перебування на Тернопіллі і, зокрема, на Збаражчині він був приємно вражений. Разом з тим, був здивований, що дуже багато пам’яток не мають належного вигляду, чимало з них зруйновано.

Реставрація замків потребує значних фінансових ресурсів,  зазначив у своєму виступі голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Іван Бушко,  однак, на його думку, не слід забувати про залучення приватного бізнесу, європейські гранти. Польща, за його словами, виразник європейських інтересів України, а відтак висловив сподівання, що зустріч у даному форматі допоможе прийняти конкретні рішення щодо збереження історико-культурної спадщини нашої держави.

Начальник управління з питань туризму та курортів ОДА Леся Серетна проаналізувала стан та перспективи культурного туризму на Тернопільщині, а директор представництва Польської туристичної організації Володимир Щурек ознайомив присутніх з моделлю умов співробітництва на рівні країни, регіону в туристичній галузі на прикладі Польщі. За словами пана Володимира, Польська туристична організація – державна структура і стовідсотково фінансується з держбюджету. Крім цього, існують регіональні туристичні організації – громадські об’єднання, які функціонують за рахунок благодійних коштів. Однак ці структури спільно займаються просуванням туристичних принад Польщі. Разом вони працюють над позитивним іміджем держави серед інших країн з метою залучення потенційних туристів, проводять потужні інформаційні кампанії. А відтак щороку Польщу відвідують 12-15 мільйонів туристів. Україні Володимир Щурек радить передусім розвивати й удосконалювати туристичну інфраструктуру, приділити максимум зусиль ремонту доріг, бо без цього на прогрес розраховувати неможливо.

Про перспективи використання замків і палаців Тернопільської області, які знаходяться у підпорядкуванні НЗ «Замки Тернопіллля» розповів генеральний директор цієї структури Анатолій Маціпура. Головне, за словами Анатолія Вікторовича, зберегти історичне середовище та підходити до питання використання та захисту об’єктів культурної спадщини з національної, державницької позиції, як це роблять поляки, розуміючи вагу історико-культурної спадщини. Передусім для збереження замків потрібна відповідна державна програма розвитку. Не менш важливий діалог з бізнесом, створення механізмів співпраці. – Українцям, можливо, бракує гонору та ми не можемо продати нашу історію, – наголосив Анатолій Маціпура, – чітко потрібно визначити, що буде фінансувати держава, а що бізнес. Крім цього, у своєму виступі Анатолій Маціпура зупинився на результатах багаторічної співпраці НЗ «Замки Тернопілля» з Республікою Польща та основних проблемних питаннях, зокрема земельних, кадрових. За словами Анатолія Вікторовича логічним було б відкриття на базі місцевих училищ шкіл реставрації, також необхідно внести деякі корективи у Закон України про охорону культурної спадщини. Серед пропозицій, які прозвучали від Анатолія Маціпури,  створення на базі Вишнівецького палацу україно-польського центру.

Заслухано також виступили заступника директора департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської ОДА Оксани Погорілко, голови Кременецької районної ради Андрія Гуславського, директора ДІАЗУ у м.Бережани Василя Зорика, доцента ТНПУ ім.В.Гнатюка, кандидата історичних наук Олександра Петровського.

Підводячи підсумки зустрічі, заступник голови Комісії Сейму Республіки Польща з питань фізичної культури, спорту і туризму Яцек Фалфус зазначив, що польська сторона передасть українським парламентарям для опрацювання нормативні акти, з яких вони зможуть почерпнути корисну інформацію для подальшого втілення у життя на теренах України. Серед спільних проблем він назвав не тільки потребу у реконструкції замків, а й подальше їхнє внутрішнє наповнення, яке би вабило туриста. – Оглянувши виставку вишиванок у Збаразькому узькому – сказав пан Яцек, – ми були приємно вражені, нам було дуже цікаво подивитися на ці вироби, однак було б дуже добре не тільки показувати їх відвідувачам, а й продавати охочим придбати вишитий рушник чи сорочку. Разом з тим, Яцек Фалфус наголосив, що для Польщі 2014 рік буде роком залучення України як стратегічного партнера у розвиток туристичного бізнесу. Також він заявив про готовність прийняти у вересні цього року українську делегацію в Польщі для вирішення тих чи інших проблемних питань, запропонував допомогу польських студентів, які могли б активно долучатися до реставрації українських замків.

- Питання використання та захисту об’єктів культурної спадщини має бути цікавим передусім державі, – підсумував пан Яцек. – та неменш привабливими вони мають бути для бізнесу.

Співпраця з Польщею буде продовжуватися, запевнив секретар Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Ігор Янків, – Адже у нас багато спільних інтересів, а інформацію щодо організації діяльності з використання та захисту об’єктів культурної спадщини в Республіці Польща з туристичною метою буде взято до відома. Також враховуватимуться думки висловлені керівниками органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Тернопільської області щодо збереження та використання пам’яток архітектури Тернопільщини з метою розвитку туристичної галузі.

Результатом зустрічі стало рішення про те, що питання законодавчого врегулювання правових, організаційних, економічних та соціальних відносин у сфері охорони, відновлення та використання істотко-культурної спадщини, можливої приватизації пам’яток архітектури в Україні з метою розвитку туризму на даний час є дуже актуальним. Відтак Кабінету Міністрів України рекомендуватимуть запровадження цілісної системи охорони культурної спадщини України, провести інвентаризацію та паспортизацію пам’яток – створити Державний реєстр нерухомих пам’яток культурної спадщини України, унеможливити позбавлення існуючих об’єктів статусу пам’ятки культурної спадщини, визначити механізм продажу/передачі в довгострокову оренду історико-культурних об’єктів підприємницькому сектору за умови збереження їх архітектурного стилю і самобутності, визначити механізм співпраці інвестора та державної архітектурної служби щодо збереження, реставрації та експлуатації пам’яток архітектури, розглянути доцільність правового визначення поняття «замковий туризм», забезпечити підготовку кадрів для пам’яткоохоронної сфери навчальними закладами Міністерства культури України, передбачити фінансування у Держбюджеті видатки розвитку у сфері охорони культурної спадщини, у тому числі на фінансування капітальних робіт.



Прикріплено: 7973774.jpg (58.1 Kb) · 6645534.jpg (60.4 Kb) · 1070979.jpg (58.9 Kb) · 2749906.jpg (51.0 Kb) · 9255893.jpg (63.6 Kb)


"Збараж Forum" ВКонтакті - приєднуйтесь !!!
 
                              Поділіться з друзями в соц. мережах -
Збараж - форум міста » Балачка » Новини Збаражчини » Історико-архітектурні пам’ятки – запорука успішного розвитку
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Статистика Форуму Zbarazh-Forum.at.ua
Останні теми Популярні теми Активні учасники Нові учасники
Спортивное п... Коментарів[ 0 ]
Где найти ка... Коментарів[ 0 ]
Где найти ка... Коментарів[ 0 ]
Как выбрать ... Коментарів[ 0 ]
Лучшие интер... Коментарів[ 0 ]
Анекдоти ✔ Коментарів[ 94 ]
Фотоприколи ... Коментарів[ 47 ]
Житловий ком... Коментарів[ 38 ]
Detailing Те... Коментарів[ 30 ]
LevelSun - п... Коментарів[ 21 ]
Admin Постів [ 825 ]
maximyour Постів [ 490 ]
Адмін Постів [ 471 ]
lynkaandriyt31 Постів [ 140 ]
inhelixua Постів [ 86 ]
kevinleebro99Дата [ 16.05.2024 ]
agatabiluk491Дата [ 14.05.2024 ]
AlexTrevinДата [ 13.05.2024 ]
bcoffe73Дата [ 10.05.2024 ]
AleX_StasiukДата [ 02.05.2024 ]

Хостинг від uCoz