Admin | Дата: Четвер, 02.05.2013, 21:20 | Повідомлення # 1 |
Адміністратор
Нагороди: 3
Репутація: 10000
Статус: Offline загрузка...
| Майстриня зі Збаража розкрила секрети писанки
Одним із незмінних символів Великодня є писанка. Традиції розпису великодніх яєць майстри цієї справи ретельно зберігають і передають наступним поколінням. Однією з таких майстринь є Володимира Богданівна Бродецька зі Збаража або просто бабуся Володимира, як називають її усі діти, які приходять вчитися «розмальовувати яєчка».
Вона й сама займається цією справою ще з дитинства. І хоч з віком руки стали вже не такими слухняними, улюбленого заняття не полишає. До кожного Великодня вона розписує до сотні писанок, роздаровуючи потім усім рідним і близьким.- Це вміння я перейняла від матері, яка з раннього дитинства прищепила мені любов до писанкарства, навчила техніці малюнка, пояснила символіку візерунків, – розповідає жінка.
– Щоб написати писанку, передусім потрібно виготовити писачок – невеличку дерев’яну паличку, в якій розпеченим цвяхом випалюють дірочку для металевого наконечника. Його розігріваємо у полум”ї свічки, вмочуємо у бджолиний віск і наводимо на ще білій шкаралупі основні лінії – вони утворюють поля різної форми і величини, на яких потім малюватиметься орнамент.
Зараз можна придбати які хочеш фарби, а коли мене мама навчала робити писанки, з цим було складніше. Жовтий колір виготовляли з кори яблуні-дички, яку відварювали і настоювали. Таку фарбу називали «жовтилом». Зелений колір добували з полови конопляного насіння. Чорний – з лушпиння соняшника. Брунатний — з лушпиння цибулі або з настою дубової кори, а також з кори вільхи. Червоний — з настою звіробою. Навіть зараз для зеленого використовуємо звичайну аптечну зеленку, а для червоного – фукурцин . Є свої таємниці і у поєднанні кольорів. Якщо, наприклад, спочатку намалювати зеленим, а коли він висохне, зверху нанести фукурцин, то отримаємо чорний колір. Розписані воском яйця я опускаю у жовтий колір. Коли висохне –малюю воском по жовтому, а після цього вже готові візерунки розмальовую зеленим,чорним,червоним. Коли ж вже повністю розмальоване яєчко висихає, витоплюємо віск на свічці чи в духовці на маленькому вогні. Це – найцікавіший момент, момент народження писанки!
Розповіла пані Володимира і про значення символічних візерунків на писанці та їхніх кольорів. Червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню, символізує пролиту за людей кров воскреслого Спасителя. Також червоний символізує добро, а для молодих – сподівання на щасливий шлюб. Жовтий – це небесне світило, тепло, врожай. Зелений – весняне пробудження природи, надію, життя. Чорний – колір всього невідомого і таємного, а також він символізує продовження буття після смерті. А ось про самі зображення. Образ квітів в українській традиції багато чому подібний до образу зірок. Квіти і зірки разом символізують душі людей, а образ самих квітів більше пов’язаний із дітьми. Птах – теж символ людської душі. Птахи поєднують земне і небесне, приносять людям різні вісті. Виноградна лоза у християнстві – символ роду та духовного відродження. На моє запитання, чому пані Володимира так любить писанкарство, вона відповіла коротко і просто: «Тому ,що це прекрасно!»
"Збараж Forum" ВКонтакті - приєднуйтесь !!!
|
|
| Поділіться з друзями в соц. мережах -
|