Інформаційно-аналітичний сайт Збаражчини. Форум прекрасного краю.
Мій профіль
Вітаю:Гость
             
              
     


Це цікаво...
загрузка...


Веб-камери
Театральний майдан
Перехрестя вулиць Руської і Замкової
ТРЦ "Подоляни" - центральний вхід


Ми ВКонтакті
Народний сайт Збаражини


Новини Тернополя


Нові теми:
1 Де можна купити смачні готові сирники? 1
2 Купити магістерську дисертацію в Україні 0
3 Оборудование 0
4 Незабываемый отдых 5
5 Помогите выбрать безопасный интернет секс-шоп 0
6 Магазин табака для кальяна с акцентом на качество 0
7 Мебель 3
8 Ортопедические товары 3
9 Сумки 0
10 Совет по выбору магазина для интимных покупок 1


Погода


Статистика
Счетчик PR-CY.Rank


Block title
Переваги зареєстрованих
Ви завжди зможете переглядати форум
Створювати свої теми
Коментувати теми інших
ЩЕ МОЖЛИВОСТІ


Партнери
Футбол Livescore Каталог веб ресурсів Тернопільщини Інформаційно-Аналітичний портал Тернопільщини


Block title


Вітаю Вас, Гость · RSS 23.11.2024, 22:18
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Громадяни, будьте обережні – розпочався грибний сезон!
AdminДата: П`ятниця, 05.07.2013, 09:49 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Группа: 
Повідомлень: 825
Нагороди: 3
Репутація: 10000
Статус: Offline
загрузка...
Громадяни, будьте обережні – розпочався грибний сезон!



Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

 - вживання отруйних грибів;
 - неправильне приготування умовно їстівних грибів;
 - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
 - вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
     
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Для того, щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо дотримуватись обов’язкових заходів та правил, які необхідні для виконання кожній людині.

Застерігаємо:

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

 - якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
 - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
 - невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
 - з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
 - ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
 - “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
     
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

 - “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
 - “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
 - “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
 - “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
 - “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
 - “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
 - “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
 - “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
     
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

 - Викличте “Швидку медичну допомогу”.
 - Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
 - Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
 - З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
     
Забороняється: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Прикріплено: 1136308.jpg (126.8 Kb)


"Збараж Forum" ВКонтакті - приєднуйтесь !!!
 
                              Поділіться з друзями в соц. мережах -
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Статистика Форуму Zbarazh-Forum.at.ua
Останні теми Популярні теми Активні учасники Нові учасники
Де можна куп... Коментарів[ 1 ]
Купити магіс... Коментарів[ 0 ]
Оборудование Коментарів[ 0 ]
Незабываемый... Коментарів[ 5 ]
Помогите выб... Коментарів[ 0 ]
Анекдоти ✔ Коментарів[ 94 ]
Фотоприколи ... Коментарів[ 47 ]
Житловий ком... Коментарів[ 38 ]
Detailing Те... Коментарів[ 30 ]
LevelSun - п... Коментарів[ 21 ]
Admin Постів [ 825 ]
maximyour Постів [ 684 ]
Адмін Постів [ 471 ]
lynkaandriyt31 Постів [ 140 ]
i9938749 Постів [ 100 ]
angelica753258Дата [ 30.10.2024 ]
utepleniyevinnitsaДата [ 14.10.2024 ]
antonshapin80Дата [ 03.10.2024 ]
pinapppДата [ 28.09.2024 ]
vladukaosmanovДата [ 28.09.2024 ]

Хостинг від uCoz