Інформаційно-аналітичний сайт Збаражчини. Форум прекрасного краю.
Мій профіль
Вітаю:Гость
             
              
     


Це цікаво...
загрузка...


Веб-камери
Театральний майдан
Перехрестя вулиць Руської і Замкової
ТРЦ "Подоляни" - центральний вхід


Ми ВКонтакті
Народний сайт Збаражини


Новини Тернополя


Нові теми:
1 Шины 0
2 Дитячі фільми онлайн 5
3 Юридические справки 1
4 я ищу компанию которая продает велосипеды 5
5 Проджект менеджер 3
6 Ищу оптового поставщика очков для бренда 1
7 Обслуживание кондиционера 4
8 Шины 0
9 Де замовити вантажні перевезення по Львову? 1
10 Кассандра. Пляжи 0


Погода


Статистика
Счетчик PR-CY.Rank


Block title
Переваги зареєстрованих
Ви завжди зможете переглядати форум
Створювати свої теми
Коментувати теми інших
ЩЕ МОЖЛИВОСТІ


Партнери
Футбол Livescore Каталог веб ресурсів Тернопільщини Інформаційно-Аналітичний портал Тернопільщини


Block title


Вітаю Вас, Гость · RSS 28.03.2024, 15:13
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Збараж - форум міста » Балачка » Наука і освіта » УЧНІ ТРАВНЕВСЬКОЇ ШКОЛИ ЗДІЙСНИЛИ ЗАХОПЛЮЮЧУ МАНДРІВКУ
УЧНІ ТРАВНЕВСЬКОЇ ШКОЛИ ЗДІЙСНИЛИ ЗАХОПЛЮЮЧУ МАНДРІВКУ
AdminДата: Середа, 09.10.2013, 21:22 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Группа: 
Повідомлень: 825
Нагороди: 3
Репутація: 10000
Статус: Offline
загрузка...
УЧНІ ТРАВНЕВСЬКОЇ ШКОЛИ ЗДІЙСНИЛИ ЗАХОПЛЮЮЧУ МАНДРІВКУ ЗАМКАМИ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ

Перша неділя жовтня стала незабутньою для вихованців Травневської ЗОШ І-ІІ ступенів, які завдяки педагогам Марії Оверко та Аллі Логащук мандрували цікавими історичні місцями Тернопільщини, Рівненщини та Волині.

Розпочалась захоплююча екскурсія із відвідин Білокриниці, де знаходиться замок-палац XIX століття, історичні корені якого сягають XVI століття, періоду, коли власники навколишніх земель князі Збаразькі спорудили на цьому місці мурований оборонний замок. У 1866 році на аукціоні Білокриницю разом із замком та околицями купив граф Александр Воронін, який добудував й розширив палац. Зараз тут знаходиться Кременецький лісотехнічний коледж, який разом з господарськими спорудами займає територію площею майже 32 гектари. Збереглася в унікальному вигляді в’їзна брама, споруджена в неоготичному стилі. Поруч із палацом розташований Білокриницький дендропарк, який зачарував своєю красою подорожуючих. Також діти оглянули експозиції краєзнавчого музею, який знаходиться у приміщенні палацу.

Наступною визначною пам’яткою історії, культури та архітектури України, де побували юні мандрівники, став замок ХVст. у м.Дубно на Рівненщині. Протягом свого існування він неодноразово перебудовувався й укріплювався. На початку XVII ст. каштелян краківський князь Януш Острозький реставрував замок у стилі пізнього ренесансу. Тоді ж було добудовано два бастіони зі сторожовими вежами. Між старим городищем і новим замком пролягав глибокий рів, який при потребі легко заповнювався водами Ікви. Вразили відвідувачів підземні каземати, з’єднані з околицями міста. Як виявилося, вони настільки просторі, що туди можна було заїхати каретою і розвернутися. Під замком були прокладені широкі кам’яні підземні ходи-тайники, куди під час ворожих нападів ховалися місцеві жителі зі своїм майном. Тут зберігалися запаси води і провізії для оборонців під час облоги. На території замку розташовані два палаци: з південного боку – палац князів Острозьких, а навпроти нього, з північного боку – палац князів Любомирських. Тут свого часу зберігалися цінні архіви князів Острозьких, Заславських, Любомирських, Сангушків й навіть Конєцпольських. Деякий період тодішні володарі замку зберігали тут золото, діаманти, зброю, харчі, посуд, обладунки.

Великою кількістю експонатів учнів вразила мисливська зала, але особливо цікавою для них стала виставка воскових фігур із Санкт-Петербурга, яка на той час експонувалася у Дубенському замку, а відтак мандрівники отримали унікальну можливість сфотографуватися із восковими копіями відомих історичних постатей, легендарних акторів, співаків, героїв кінофільмів.

Школярі також побували у найбільшому зоопарку України, який знаходиться у Рівному. Це унікальний куточок природи на околиці міста, де можна прогулятись доріжками, помилуватись природою та побачити 160 видів представників світової фауни. Діти з великим захопленням розглядали рідкісних екзотів – кенгуру рудого, суріката, котячого лемура, амурського тигра, перського леопарда, собакоголового удава, полярну сову, синьожовтого ару. Невимовну радість викликали у дітей ігрові майданчики й дитячі атракціони, обладнані на території зоопарку.

Фіналом подорожі стало знайомство школярів із замком Любарта у Луцьку, який вразив їх величчю й красою. Тут учні відвідали виставку «Плитниця», де експонуються старовинні будівельні матеріали, знайдені під час археологічних досліджень. З найвищої точки вежі, де розташовано оглядовий майданчик, помилувались виглядом старого міста та його пам’ятками. У Владичій вежі на нижньому ярусі оглянули виставку «В’язниця» та єдиний і унікальний в Україні музей дзвонів, де зібрано їх чималу колекцію з Волині та інших частин України, з Польщі, Австрії, Румунії, Росії. Найстаріший дзвін датується 1647 роком. Також є дзвони на дерев’яній дзвіниці, яка розташувалася на території замку. Музей книги, який розмістився у колишній повітовій скарбниці побудованій на початку XIX ст., має в колекції не тільки старі книги, а й реконструйовані старовинні друкарські верстати, один із них XV ст. Експонуються тут книги XVII — XX ст.

Юні мандрівники та педагоги, які їх супроводжували, отримали багато вражень, позитивних емоцій, збагатили свій кругозір й знання з історії західноукраїнських земель. Тепер діти з нетерпінням очікують нових мандрівок, адже це так цікаво, захоплююче, а головне – дає можливість краще пізнати рідну Батьківщину.

Алла Логащук,
вчитель Травневської ЗОШ І-ІІст.






Прикріплено: 2538214.jpg (64.6 Kb) · 8346352.jpg (64.4 Kb) · 2363156.jpg (29.5 Kb)


"Збараж Forum" ВКонтакті - приєднуйтесь !!!
 
                              Поділіться з друзями в соц. мережах -
Збараж - форум міста » Балачка » Наука і освіта » УЧНІ ТРАВНЕВСЬКОЇ ШКОЛИ ЗДІЙСНИЛИ ЗАХОПЛЮЮЧУ МАНДРІВКУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Статистика Форуму Zbarazh-Forum.at.ua
Останні теми Популярні теми Активні учасники Нові учасники
Шины Коментарів[ 0 ]
Дитячі фільм... Коментарів[ 5 ]
Юридические ... Коментарів[ 1 ]
я ищу компан... Коментарів[ 5 ]
Проджект мен... Коментарів[ 3 ]
Анекдоти ✔ Коментарів[ 94 ]
Фотоприколи ... Коментарів[ 46 ]
Житловий ком... Коментарів[ 38 ]
Detailing Те... Коментарів[ 30 ]
LevelSun - п... Коментарів[ 21 ]
Admin Постів [ 825 ]
maximyour Постів [ 486 ]
Адмін Постів [ 471 ]
lynkaandriyt31 Постів [ 140 ]
inhelixua Постів [ 86 ]
vnazarets35Дата [ 27.03.2024 ]
adrianmarrorДата [ 17.03.2024 ]
yanpetryshyn1Дата [ 12.03.2024 ]
valentinakishtulynetsДата [ 12.03.2024 ]
vladimirkreysa49Дата [ 03.02.2024 ]

Хостинг від uCoz